SHIATSU – poticaj za iscjeljenje

Klijenti se nakon shiatsu tretmana osjećaju energizirano, a dokazano je da shiatsu ima pozitivne učinke na zdravlje.

Shiatsu  je neinvazivna metoda rada na tijelu koja ima preventivnu i kurativnu komponentu. U preventivnom smislu, shiatsu tretmanom se postižu  fantastični rezultati,  što pokazuju i  istraživanja. 

Na seminaru Makrobiotikom do vitalnosti, shiatsu tretman je sastavni dio programa. Tatjana Rutonić, naša najpoznatija shiatsu praktičarka i učiteljica na Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska, pojašnjava nam kako shiatsu “radi”.

Kada osjećamo bol ili se jednostavno ne osjećamo dobro, naša je prirodna reakcija je da dodirujemo, trljamo ili pritišćemo odgovarajuće dijelove tijela. Time sami intuitivno primjenjujemo “tretman”, nastojeći stvoriti ravnotežu. Svatko je sposoban sam sebi pomoći, a uz mali napor i drugima. To je zapravo osnovno načelo shiatsua: sposobnost iscjeljenja samih sebe te pomaganje drugima.Shiatsu se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini. Drevni Kinezi su putem jina i janga te teorije o pet elemenata ili transformacija pokušali objasniti sve pojave u prirodi. Tjelesni simptomi su samo vanjska manifestacija duboko ukorijenjenih problema. Shiatsu praktičar i klijent će zato zajedničkih snagama raditi na osvještavanju te rješavanju uzroka.

Kako izgleda tretman?

Tretman se vrši na podu, na prostirci od prirodnih materijala, a klijent je odjeven. Primjenjujući različite tehnike pritisaka, istezanja te polaganja ruku na određene dijelove tijela, shiatsu praktičar olakšava različite simptome. Pritisci se vrše po meridijanima, energetskim kanalima koji se prostiru po cijelom tijelu. Na meridijanima se nalaze akupunkturne točke, koje predstavljaju točke ulaska ili izlaska energije. Kada zbog stila života tijek energije kroz organizam biva poremećen, pojavljuju se simptomi na tjelesnoj razini te se manifestiraju na određenom organu.

Kako shiatsu djeluje?

Shiatsu prije svega djeluje preventivno.”Čisti” organizam od svakodnevnih nakupljenih informacija i stresa. Često nam nije dovoljan više niti san, vikend ili čak i godišnji odmor da se riješimo kroničnog osjećaja umora ili nekih drugih tegoba (nervoze, glavobolje, nesanice…). Tu shiatsu uskače kao pomagač u “resetiranju” tj. pročišćavanju i uravnoteženju živčanog sustava.

Bitno je shvatiti i prihvatiti činjenicu da stres ne možemo izbjeći, već samo svoju reakciju na njega. Tu shiatsu, uz promjenu stila života, nastupa kao veliki pomagač koji nam omogućuje reorganizaciju, pročišćenje te uravnoteženje živčanog, endokrinog, respiratornog, probavnog sustava i svih ostalih sustava našeg organizma.

Kurativna funkcija shiatsua je vrlo individulana, a to znači da je jako bitno u kojoj je fazi pojave simptoma osoba došla na tretman tj. da li se radi o kroničnom ili akutnom poremećaju. Naravno da  dolazak na tretman u samom začetku određenog poremećaja omogućava brže rješavanje istog,  iz razloga što sam energetski sustav pojedinca još nije jako iscrpljen, pa se shiatsu tretmanom vrlo brzo može obnoviti potrebna potencijalna energija koju tijelo koristi u svrhu samoizlječenja.

Možemo, dakle, reći kako se kvalitetnim shiatsu tretmanom daje poticaj tjelesnoj inteligenciji da pokrene sve svoje snage koje su potrebne za iscjeljivanje  te za povratak u homeostazu.

Shiatsu stoga ne liječi, već našem psiho-tjelesnom sustavu omogućuje da se aktiviranjem svojih unutarnjih snaga samoregenerira i samoregulira.

Više o shiatsuu i o edukaciji za shiatsu praktičara saznajte na shiatsu.makronova.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s