Vitalno = cjelovito = vitalno

Vitalnost možemo obnoviti, to je put ka ostvarenju cjelovitog zdravlja. Valja izabrati iz širokog spektra mogućnosti vraćanja i održavanja vitalnosti.

Samo ako ste vitalni bit ćete zdravi, „zračit ćete“ i imati više energije. Samo ako imate dovoljno energije možete ostvariti svoje ciljeve, kakvi god oni bili: vitko tijelo, idealnog partnera/icu, posao koji želite…  Da biste napunili svoju čašu vitalnosti, bitno je razumjeti što je vitalnost. Zlatko Pejić kratko pojašnjava…

Što je vitalnost? Povucimo analogiju s procesiranom hranom, uzmimo za primjer preradu bučinih sjemenki. Bučino ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, a ako je ulje dobiveno hladnim prešanjem, sačuvat ćemo i kvalitetu tih kiselina. No, ono što nismo sačuvali je mogućnost umnožavanja buča. Bučino ulje ne možemo posaditi niti možemo dobiti bundevu, dok od sjemenke koju posadimo možemo.U industrijskoj smo preradi izgubili onaj faktor koji drži na okupu sve elemente, kvalitete i vrijednosti u bučinoj sjemenci, a upravo taj faktor daje mogućnost života: vitalni faktor.

Ako to usporedimo sa svojim životom, vidjet ćemo da i mi sami prolazimo kroz niz faza, specijalizacija (na mentalnoj, emocionalnoj, fizičkoj razini), pri čemu se ističu samo pojedine funkcije ili vrijednosti. Pri tome, gotovo na isti način, gubimo cjelovitost, koherenciju elemenata i tako gubimo vitalnost. Svaki utjecaj koji negira silu koja drži elemente na okupu i pri tome se ne sačuva cjelina, dovodi do pada vitalnosti.

Razumjeti i prepoznati pad vitalnosti

Nekvalitetna prehrana, pogotovo ako nije individualno prlagođena, zatim stres, nekvalitetno disanje, slabi nasljedni faktori, onečišćen okoliš, iscrpljujući rad, autodestruktivni stil življena – sve to doprinosi gubitku vitalnosti. Nesanica, gubitak apetita, povlačenje u sebe, kronični umor, trajno nezadovoljstvo, smanjen libido su znakovi pada ukupne vitalnosti.

Ono što u mnogočemu povezuje navedene pojave izrazit je nedostatak prilagodljivosti, posebno na psihičkoj, emocionalnoj i fizičkoj razini. Neprilagodljivost, kruti stavovi, ekstremno kritički um i tome slično, ukazuju na izostanak vitalnih faktora na prosudbenoj razini.

Ako se držimo konstantno jedne emocije, tuge ili bijesa, i pri tome se ne krećemo kroz široki spektar emocionalnih stanja, te se u raznim prilikama osjećamo žrtvom i bivamo ranjivi, tada nam nedostaje emocionalne vitalnosti.

Ako naše tijelo gubi pokretljivost, fleksibilnost zglobova, sposobnost prilagođavanja klimatskim uvjetima i sukladno tome proživljavmo razne simptome, tada je to znak nedostatne vitalnosti na fizičkoj razini.

No, dobra je vijest da vitalnost možemo obnoviti i osjećati se bolje – vrijedi potruditi se!

Seminar Makrobiotikom do vitalnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s