Kao i u životu, na seminaru Makrobiotikom do vitalnosti hrana je naš centar, i to tri puta dnevno. Ona je utkana u program i cilj seminara i vodi vas ka tome da se osjećate bolje: dok jedete i osjećate punoću uravnoteženih okusa najkvalitetnijih ekoloških namirnica; dok vježbate i sudjelujete u programu i osjećate kako vas hrana koju ste pojeli podržava i osnažuje; dok vam se „pale lampice“ i dobivate inspiraciju da nešto od onoga što ste naučili i isprobali pretočite u svoju kuhinjsku rutinu.
Cijeli kuhinjski staf na seminar dovodi Makronova, to su naši dugogodišnji suradnici i polaznici Škole kuhanja Jadranke Boban Pejić. Oni, prema uputstvima i pod supervizijom voditelja seminara, Zlatka Pejića, kuhaju doručak, ručak i večeru za sve polaznike.
Sva jela koja spremamo na seminaru su dizajnirana tako da podrže osnovna načela makrobiotike:
Raznolikost – u svakom obroku imat ćete novu kombinaciju cjelovitih i prirodnih sastojaka, kako biste upili maksimum nutrijenata iz hrane koja vam je na raspolaganju, a vaše tijelo dobilo vrijednu informaciju o bogatstvu stalne promjene.
Sezonska prilagodba –seminar se odvija u ranu jesen, u jeku prikupljanja plodova i naši tanjuri se zlate u svim nijansama rumene boje, s dovoljno hrskavih i zelenih nijansi da očuvaju svježinu i spoje vas s još uvijek toplim mediteranskim zrakom.
Individualno prilagođavanje – prije seminara, svi polaznici ispunjavaju upitnik, koji voditelju, između ostaloga, govori i koji tip prehrane bi pojedinim osobama odgovarao. Zato su za doručak i večeru uvijek dostupne dvije varijante obroka, s mogućnošću prilagodbe. Naravno, to će i vama dati ideju kako da si po završetku seminara što bolje prilagodite prehranu i naučite osluškivati i pratiti svoje potrebe.
Kvaliteta – s iznimnom pažnjom planiramo nabavu i dostavu namirnica, kako bi one bile najbolje kvalitete. Žitarice, mahunarke, voće, povrće i sve ono što kuhamo tijekom tih sedam dana, vrhunske su namirnice iz ekološkog uzgoja, s certifikatom.
Način pripreme – hrana je izvor vitalne/životne energije i zato s hranom postupamo s pažnjom i poštovanjem, u što se možete uvjeriti svaki put kad zavirite u našu kuhinju. Kuhanje je transformacija te energije pa stoga treba biti pažljiv kako bi se vitalnost hrane sačuvala, a time i njezini nutrijenti. Vodeći se drevnim načelima jina i janga kroz teoriju pet transformacija, načine kuhanja na seminaru kontinuirano prilagođavamo vašim potrebama.
Učenje i zahvalnost – svake godine, svi učimo i otvaramo se novim mogućnostima: i polaznici, i kuhinjski staf, i voditelji. A jednostavna i ukusna jela, lijepo prezentirana, pojedena uz dobro žvakanje sa zahvalnošću otvaraju vrata “velikog” života.
Sretni smo što naši polaznici prepoznaju vrijednost u hrani koju nudimo. I upravo su ti obroci ono što nas spaja tijekom dana, nešto što svi s nestrpljenjem očekuju, trenuci u kojima u miru osjećamo sve dobrobiti seminara, trenuci u kojima kao da smo svi na istom mjestu: ovdje i sada.
Foto: Alen Kušćar